Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο κομματικός χαμαιλεοντισμός του Δ. Στεργίου και ο μύθος του ανεξάρτητου

Για όσους ασχολούνται χρόνια με την αυτοδιοίκηση είναι γνωστό ότι η κομματική στήριξη ενός δημοτικού συνδυασμού – υποψηφίου Δημάρχου αποτελεί της συνισταμένη δύο βασικών   συνιστωσών. Η πρώτη συνιστώσα αφορά στο επίπεδο της κομματικής στήριξης δηλαδή αν αυτή η στήριξη θα εκδηλωθεί από κεντρικό – υψηλό ή από χαμηλό – τοπικό επίπεδο (π.χ. τοπικές κομματικές οργανώσεις). Η δεύτερη συνιστώσα αφορά στο είδος της κομματικής στήριξης δηλαδή αν αυτή θα γίνει ανοικτά και δημόσια ή κρυφά και υπόγεια. Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό:

Συνδυάζοντας λοιπόν τις προαναφερθείσες περιπτώσεις οδηγούμαστε στους παρακάτω τύπους κομματικής στήριξης:
Τύπου Α:  Φανερή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από κεντρικό επίπεδο  
Τύπου Β:  Φανερή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από τοπικό επίπεδο 
Τύπου Γ:   Κρυφή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από κεντρικό επίπεδο 
Τύπου Δ:  Κρυφή  κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από τοπικό επίπεδο 

Ο τύπος της κομματικής στήριξης που θα δώσει ένα κόμμα σε έναν δημοτικό συνδυασμό – υποψήφιο δήμαρχο (ή αντιστρόφως που θα επιζητήσει ένας δημοτικός συνδυασμός – υποψήφιος δήμαρχος από ένα κόμμα) εξαρτάται από το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί κατά την προεκλογική περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Για παράδειγμα η φανερή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από κεντρικό επίπεδο (Τύπου Α) άλλες φορές μπορεί να συσπειρώσει και άλλες να «ξυπνήσει» αρνητικά  αντανακλαστικά σε μια τοπική κοινωνία.
Τόσο ο ίδιος ο Δ. Στεργίου όσο και οι εντεταλμένοι ενισχυτές του επικοινωνιακού του  προφίλ (κοινώς λεγόμενοι «παπαγαλάκια») διατείνονται ότι ο νυν Δήμαρχος Πεντέλης σε ολόκληρη της αυτοδιοικητική του καριέρα ήταν και είναι κομματικά ανεξάρτητος. Αυτό όπως θα αποδειχθεί παρακάτω είναι ένας τεράστιος μύθος, ένα ασύστολο ψέμα. Θα σταχυολογήσω μερικά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο «ανεξάρτητος» Δ. Στεργίου στις δύο τελευταίες Δημοτικές Εκλογές (2006 και 2010) έλαβε ποικίλες μορφές κομματικής στήριξης. Πιο συγκεκριμένα:
Στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2006, όταν τα κόμματα διατηρούσαν την αίγλη τους και την επιρροή τους, ο Δ. Στεργίου έλαβε κομματική στήριξη:
1.      Τύπου Α  (φανερή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από κεντρικό επίπεδο): Στις 15/3/2006 η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών  του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη στήριξη του κόμματος προς τον Δ. Στεργίου για τις Δημοτικές Εκλογές του 2006 (για τους αμφισβητίες αρκεί μια ματιά στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ  http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/f76180c7-321b-4005-8ae9-a6e44b0c633a)
2.      Τύπου Β (φανερή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από τοπικό επίπεδο): Στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του  Δ. Στεργίου το 2006 συμπεριλαμβάνονταν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Πεντέλης καθώς και ο Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Πεντέλης (οι δημοτικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν Πρόεδρο), οι οποίοι και εξελέγησαν σε υψηλά εκλόγιμες θέσεις.

Στις Δημοτικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010, όταν τα κόμματα δεν ήταν πια στη μόδα αλλά πάλι διατηρούσαν αρκετά ερείσματα στην κοινωνία, ο Δ. Στεργίου έλαβε κομματική στήριξη:
1.      Τύπου Γ (κρυφή κομματική στήριξη που εκδηλώνεται  από κεντρικό επίπεδο): Λίγες μόλις μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 αποκαλύφθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ. παρείχαν από κεντρικό επίπεδο κρυφή – υπόγεια  στήριξη στο Δ. Στεργίου.
·         Στις 27/12/2010 στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Καλλικρατικού Δήμου Πεντέλης στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων έδωσε βροντερό  παρόν ο πρωτοκλασάτος βουλευτής Β’ Αθήνας του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης.
·         Στις  10/1/2011 ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το όνομα του Δημάρχου Πεντέλης Δ. Στεργίου ανάμεσα στα ονόματα των 17 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας (για τους αμφισβητίες αρκεί μια ματιά στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας http://www.nd.gr/web/secretary-regional/people)
2.      Τύπου Δ (κρυφή  κομματική στήριξη που εκδηλώνεται από τοπικό επίπεδο):  Ο Δ. Στεργίου ανταπέδωσε την κρυφή στήριξη που του προσφέρθηκε σε τοπικό επίπεδο από τις Δημοτικές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 2010 ορίζοντας ως εκπροσώπους του συνδυασμού του:
·         τη γραμματέα της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πεντέλης α) ως  μέλος του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πεντέλης (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 64/2011) και β) ως  μέλος του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πεντέλης (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 26/2012)
·         την αναπληρώτρια  γραμματέα της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Μελισσίων ως  μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Πεντέλης (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 41/2011)
·         την πρώην αναπληρώτρια  γραμματέα της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Μελισσίων ως  μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Πεντέλης (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 43/2011) και ως πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (14/12/2010).

Τον τελευταίο χρόνο ο Δ. Στεργίου διανθίζει τη ρητορική του με βολές εναντίον των κομμάτων και του «χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος» (με το οποίο όπως αποδείχτηκε παραπάνω βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αγαστή συνεργασία). Αυτό βέβαια δεν τον αποτρέπει από το να δίνει το παρόν σε κομματικές εκδηλώσεις όπως στη συνάντηση του Τομέα Γυναικών των Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Μελισσίων και Πεντέλης (Μάιος 2011) και στην  κοπή της πρωτοχρονιάτικη πίτας της Τ.Ο. Μελισσίων της Νέας Δημοκρατίας (29/1/2012) υιοθετώντας ανά περίπτωση διαφορετική ρητορική.
Και επειδή κάποιοι εκπλήσσονται από τον κομματικό χαμαιλεοντισμό, την ικανότητα δηλαδή του Δ. Στεργίου να κινείται με μαεστρία και ευελιξία σε κομματικούς χώρους διαφορετικών αποχρώσεων, αξίζει να θυμίσουμε ότι ένας ταξίαρχος ε.α. έχει σίγουρα εντρυφήσει σε τεχνικές όπως αυτές της κάλυψης, της απόκρυψης και της παραλλαγής.

Σημείωση 1η : Πέρασε ήδη ένας μήνας από το προηγούμενο άρθρο μου αλλά δυστυχώς δεν έχω λάβει μία απλή λίστα των έργων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της 12ετούς (1999-2010) διοίκησης του Δήμου Πεντέλης από τον Δ. Στεργίου ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας του.
Σημείωση 2η: Προσπαθώντας να επιχειρηματολογώ πάντα με γεγονότα και παραπομπές σε έγκυρες – επίσημες πηγές αναμένω μία ανάλογη απάντηση.
Σημείωση 3η: Το άρθρο είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο μου www.melissiotis.gr  με ενεργά links προς τις παραπομπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: