Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ηθικολογία του Δ. Στεργίου ως αντίβαρο του ελλείμματος πολιτικού λόγου και έργου

Άρθρο του Άγγελου Ε. Παλαιοδήμου


Η ηθικολογία ιστορικά αποτέλεσε και αποτελεί μια συνήθη πρακτική αρκετών συντηρητικών πολιτικών  σε όλα τα επίπεδα εξουσίας τόσο από την πλευρά της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Η ηθικολογία αντικαθιστά την έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων οπότε τα κηρύγματα παίρνουν τη θέση του πολιτικού λόγου. Κατά συνέπεια η Πολιτική μετακομίζει από το χώρο του ορθολογικού διαλόγου στο γήπεδο των ηθικολογικών μονολόγων .
Ο  Δ. Στεργίου τόσο κατά την  περασμένη προεκλογική περίοδο όσο και σε ολόκληρο το πρώτο έτος της τρέχουσας θητείας του έχει προβεί σε ένα ηθικολογικό καταιγισμό θυμίζοντας πολιτικό παλαιότερων δεκαετιών.  Κατ’ επανάληψη διανθίζει τον πολιτικό λόγο του  (γραπτό και προφορικό) αλλά και το πολιτικό προφίλ του με «βαρυσήμαντες» αναφορές ηθικολογικού περιεχομένου που στόχο έχουν το θυμικό των αναγνωστών και των ακροατών.
Θα σταχυολογήσω κάποιες από αυτές που μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από οποιονδήποτε:


  1. «Ανεξάρτητο Κίνημα Πεντελικού Δράση Ελπίδα Δημιουργία με Αρχές και Αξίες»!! Αυτό είναι το πλήρες όνομα του συνδυασμού του Δ. Στεργίου όπως αυτό δηλώθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
  2. «Οι Αρχές μου:  Εργατικότητα – Τιμιότητα – Ανθρωπιά – Διαφάνεια»  (αρχική σελίδα στο www.stergiou-kapsalis.gr στο δεξί πλαίσιο )
  3. «ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ» (με κεφαλαία γράμματα!! στην αρχική σελίδα του Δήμου Πεντέλης -  www.penteli.gov.gr)

Θα περίμενε κανείς ότι ο Δήμαρχος Πεντέλης έχοντας υπάρξει στην ίδια θέση επί 12 χρόνια θα προέβαλε τα έργα που ολοκλήρωσε στις προηγούμενες θητείες του ως απτές αποδείξεις της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του. Το 1999 ο Δ. Στεργίου ανέλαβε τα ηνία της Κοινότητας (και μετέπειτα Δήμου) Πεντέλης έχοντας μπροστά του πεδίο δόξας λαμπρό αν λάβουμε υπόψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004), το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006) αλλά και το ΕΣΠΑ (2007-2013) έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς δημάρχους να υλοποιήσουν πληθώρα έργων και δράσεων. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον δήμαρχο Πεντέλης. Η άγνοια διεκδίκησης  κοινοτικών και κρατικών κονδυλίων τόσο από τον ίδιο όσο και από αυτούς που τον πλαισίωναν είχε σαν αποτέλεσμα το μεγάλο έλλειμμα έργων στην ιστορική Πεντέλη.
Το έλλειμμα έργων δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από οποιονδήποτε αρκεί να λάβει υπόψη του:
  • Τα αποκαΐδια του Πεντελικού Όρους και μέρους του οικιστικού ιστού της Πεντέλης
  • Την έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Πεντέλη
  • Τη  μη ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών περιοχών της Πεντέλης
  • Την πλήρη εγκατάλειψη του Μεγάρου Πλακεντίας
  • Τη μη αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων Πεντέλης
  • Την έλλειψη αποχέτευσης σε πολλές περιοχές της Πεντέλης
  • Την τραγική κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης (Κρυστάλλειο)
  • Τη στέγαση του ΚΑΠΗ Πεντέλης σε αίθουσα του 2ου  Νηπιαγωγείου Πεντέλης και τον κοινό προαυλισμό νηπίων και υπερηλίκων!!!
  • Την  εγκαταλειμμένη Πλατεία Αγ. Τριάδας
  • Τη μη υλοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου (παρά την κατ’ εξακολούθηση προγραμματική εξαγγελία του από το 1998)

Το έλλειμμα έργων παραδέχτηκε εμμέσως και ο ίδιος ο Δ. Στεργίου. Ο απολογισμός έργου της 12ετούς (1999-2010) διοίκησης του Δήμου Πεντέλης διά στόματος  Δ. Στεργίου που έλαβε χώρα την Τρίτη  29 Ιουνίου 2010 διήρκεσε μόλις 20 (είκοσι) λεπτά!!! Ο γράφων ήταν ένας από τους λίγους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση (υπάρχει φυσικά και η αδιάψευστη μαρτυρία των πρακτικών  για τους αμφισβητίες).
Φυσικά, παρά την ηθικολογία,  κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ήθος του Δ. Στεργίου και την  καλή πρόθεση του προκειμένου να συνεισφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός όμως από το ήθος και την καλή πρόθεση προαπαιτούμενη είναι και η ικανότητα...

Υστερόγραφο: Το αποκορύφωμα των μέχρις στιγμής ηθικολογικών ρήσεων του Δ. Στεργίου έγινε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Εστία Αγάπης» (11/12/2011).
«Οι εξουσίες είναι πρόσκαιρες και δεν είναι αυτοσκοπός» τόνισε με έμφαση.
Μετά από λίγες μέρες αυτοδιαψεύστηκε!! Σε  συνέντευξη του σε τοπικό έντυπο ο 64χρονος ταξίαρχος ε.α. δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές του 2014. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επόμενη δημαρχιακή θητεία με βάση τον Καλλικράτη (Νόμος 3852 / 2010) θα είναι πενταετής αντιλαμβανόμαστε ότι ο Δ. Στεργίου επιθυμεί να είναι δήμαρχος μέχρι τα 71 του χρόνια (οπότε και θα έχει συμπληρώσει εικοσαετία στο δημαρχιακό θώκο...)

Άγγελος Ε. Παλαιοδήμος
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Μελισσίων
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της «Ανθρώπινης Πολιτείας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: